Sprint Koşu Nedir? Sprint Koşu Nasıl Yapılır?

Sprint koşu, belirli mesafeleri en yüksek hızda ve eforda koşmaya verilen isimdir. Bu koşu türü ile kardiyo yaparak kan dolaşımını hızlandırabilir ve kalori yakabilirsiniz. Kasları geliştirerek hız ve dayanıklılıkta artış sağlamaktadır. Sprint koşu ile zaman tasarrufu da sağlanmaktadır. Hızlı sprint koşusu ve yavaş tempoyu karıştırarak da egzersiz yapılabilmektedir. Hem bacak güçlendirmesinde hem de ısınmada oldukça gerekli bir antrenmandır.

Isınma hareketleri koşu egzersizlerinde olmazsa olmazlardandır. Sprint koşusu öncesinde de ısınma hareketleri yapılması gerekmektedir. 5 ile 10 dakika arasında ısınarak sprint koşusuna hazırlık yapılmalıdır. İlk sprint %60 eforda deneyerek başlanmalıdır. Herhangi bir kas gerginliğinde veya krampta ısınma hareketlerine geri dönülmelidir. Daha iyi hissetmek için 4 dakikalık yavaş hareketlere geçilmelidir. Hareketsiz kalmadan uygulanmalıdır. İyileşme süreci bittikten sonra ikinci sprint denenmelidir. Bu sefer %80 efora çıkartarak yapıldıktan sonra tekrar 4 dakikalık iyileşme aşaması yapılmalıdır. Üçüncü sprintte 30 saniyelik %100 efor ile uygulanmalıdır. Üçüncüde kendinizi zorlayarak maksimum verime ulaşmalısınız. Yüksek efordaki egzersizi yaptıktan sonra tekrar iyileşme sürecini gerçekleştirerek yavaş hareketlere geçilmesi gerekmektedir. Kalp atışını düzenlemek ve dinlenmek amaçlı yapılmaktadır. Her sprintten sonra dört dakika dinlenip yavaşlamak önemlidir. Seviyeye bağlı olarak sprintleri dört ile sekiz tur arası gerçekleştirmek mümkündür. İlk antrenmanda dört sprint yeterli olurken yavaş yavaş sayıda artış yapılabilmektedir.

Sprint koşusu, hem sporcular tarafından hem de koşuyu eğlence için yapanlar tarafından uygulanmaktadır. Bu egzersiz ile dayanıklılık performansı artmaktadır. Amaç iki haftada altı kere yaparak ardından haftada iki kereye düşürülerek düzen sağlamaktır. 6-8 hafta içinde egzersiz rutini değişmeden bunu tekrarlayabilmek önemlidir. Eğer egzersiz verimli geçerse düzenli olarak rutin uzatılabilmektedir.

The Countdown has Begun

0
DAY
:
0
HOUR
:
0
MINUTES
:
0
SECOND