İleri Yaş Grubu İçin Koşu Rehberi

Hayatta aktif olarak yaşamak insanın hem fiziksel hem de mental sağlığına çok iyi gelmektedir. Çocukluktan itibaren spora başlanması gerekse de hiçbir zaman spora geç kalınmaz. Koşu yapmak, kardiyonun en temel spor hareketlerinden biridir. Vücudu zorlamadan yapılan spor, ileri yaş grupları için en ideal spor türüdür. Düzenli yapılan kardiyo, dayanıklılığınızı arttırarak sürekli yapılan bir aktivitenin hızını arttırarak günlük hayatınızda kolaylık sağlar. Yaş ilerlemesi ile vücutta olumsuz etkiler oluşur. Özellikle hız ve dayanıklılıkta azalma görülmektedir. Vücut yapısının farklılıklarına göre değişkenlik gösterse de bu etkileri azaltmak da sizin elinizdedir.

Koşu, yapılabilecek en güçlü kardiyolardan bir tanesidir. Özellikle dikkat edilmesi gereken iki tür kardiyo antrenman tipi vardır. Yüksek Şiddetli Aralıklı Antrenman (HIIT) herhangi bir ekipman olmadan vücut ağırlığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu antrenman türü oldukça tempolu olduğu için çok fazla ileri yaştakilere önerilmez. Fakat anlattığımız gibi tüm vücut tipleri farklı olduğu için antrenör veya doktor takibiyle tercih edilebilir. Egzersiz, 5 saniye ve 8 dakika arasında değişir. Kalp atış hızının %85 - %90 oranına getirilmesi hedeflenir. İkinci antrenman olarak Düşük Yoğunluklu Aralıksız Antrenman (LISS) yapılabilmektedir. Spor yapılıyorsa onu destekleyen, sağlığa faydalı gelen ve formu korumaya yarayan bir antrenmandır. Bu antrenmana başlarken tekrar doktorunuza danışarak uygulamanız faydalı olacaktır. Isınmayı unutmadan yapılacak antrenmanlar oluşabilecek kas yırtıklarını engeller. Yürüyüş ile koşu öncesi ısınması yapılabilir. Antrenmanda diğer en önemli unsur koşu ayakkabısıdır. Zemin etkisini azaltarak koşudan maksimum verim almanızı sağlar. Dışarıda koşu yapılamıyorsa koşu bandı üzerinde yapılacak kardiyo çalışması da ileri yaş grubu için etkili olmaktadır. Önemli noktalardan biri de bu koşuları, antrenmanları düzenli olarak yapmaktır. Doktor tavsiyesi ile haftada 2 seferden 4’e kadar yapılan antrenmanlarla en iyi sonuçlar alınır.

Mevcuttaki düzeniniz enerji anlamında yetersiz geliyorsa anlatılan antrenmanlar ve koşu programı ile zinde kalarak vücudunuz istediği gücü kazanabilir. Düzenli koşu ve kardiyo ile dayanıklılık kazanarak sürekli yapılan aktivitelerden daha çok verim alınır. Değişim sürecine başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Zamanı ve enerjiyi koşuya yatırım olarak yapmak hız ve güçte gözle görülebilir değişiklikler getirir.

The Countdown has Begun

0
DAY
:
0
HOUR
:
0
MINUTES
:
0
SECOND