Koşuda Neden Kramp Girer? Kramp Nasıl Geçer?

Koşu yapmak, vücuttaki çoğu kası çalıştırdığı için bazı noktalarda kas sıkışmaları meydana gelebilmektedir. Sert egzersiz yapmak, koşu veya antrenman yaparken ters hareketler yapmak, ısınmadan spor yapmak veya az sıvı tüketimi kramplara neden olabilir. Koşucularda kramp sorunu genellikle bileklerde veya bacaklarda görülmektedir. Koşu sırasında kramp oluşabileceği gibi koşu sonrasında da kramp oluşumu gerçekleşebilmektedir.

Koşu esnasında kramp girdiyse koşuyu bırakıp nefes almaya odaklanmak gerekir. Nefes alıp vermeye dikkat edildiğinde acıya odaklanmayıp nefes alıp verişinizi düzenlersiniz. İki parmağınızı kramp giren yere hafifçe bastırarak nefes alma düzenini korumak gerekir.Nefes alıp vermeyi ritmik şekilde yaparak elin ağrılı bölgeden çekilmemesi gerekmektedir. Birkaç dakika sonra ağrı azalmazsa esneme hareketleri yaparak ağrıyı geçirebilirsiniz. Ağrı sağ taraftaysa, sağ el başın üzerine kaldırılır ve hafif bir gerginlik hissedene kadar gövde ağrının aksi yönünde hafifçe bükülür. Bu hareket, krampı hissettiğiniz karın kasını gerer. Yan kramp ağrısı hafiflemeye başladığında, yürümeye başlanıp ve yavaş yavaş tam hızda bir koşuya geri dönülürse ağrı azalacaktır. Kramp bölgesi çok kötü ağrıyorsa ilk iş olarak doktora gidilip muayene olunmalıdır. Koşu öncesi krampı engellemek için mutlaka ısınma hareketleri yapılması gerekmektedir.Yavaş tempolu yürüyüş, diz kaldırma egzersizi, çömelme ve diğer ısınma egzersizlerini yaparak kramp önlenebilir. Sıvı tüketimi sadece kramp için değil dehidrasyon olmamak için de önemlidir. Koşu öncesi, sonrası ve esnasında yeterli sıvı tüketimi çoğu sağlık sorununu toparlamaktadır. Koşudan önce son yarım saatte bir bardak su (yarım litre de olur), eğer yarışa katılınıyorsa son 10 dakikada bir bardak soğuk su içmek gerekmektedir. Krampları önlemek ve kalp hızı artışını dengelemek için koşu esnasında 10 veya 15 dakikada bir yarım ya da bir bardak su içmeye devam etmek gerekmektedir.

Dikkat edildiği sürece kramplar çok büyük sorunlara yol açmaz. Çoğu zaman koşu esnasında oluşan kramplar anlatılan şekilde kontrol altına alınabilir. Dehidre olmamak, nefes egzersizleri ve koşu öncesi ısınma sayesinde kramplar önlenebimektedir. Bu komplikasyonlar birkaç dakika içinde geçse de uzun saatler boyunca geçmeyen ağrılarda doktora görünülmesi gerekmektedir.

The Countdown has Begun

0
DAY
:
0
HOUR
:
0
MINUTES
:
0
SECOND